Woodrock 2018
NIEUWS

tree

GESCHIEDENIS

In 1802 liet weduwe Van Aken het landhuis “Les Cygnes” bouwen in Franse empirestijl. Het koetshuis met de stallingen en de ommuurde moestuin domineerden de oost- en westkant van het domein. De noord-zuidrichting van het domein kreeg een open karakter met zicht op het buitengebied en Gent. Hier situeerden zich ook de lusttuin, weidse grasperken en een vijver. In de uithoeken van het domein werden kleine bomengroepen aangeplant. Verschillende paden kronkelden doorheen de vegetatie en zorgden voor verrassende effecten tijdens de wandeling. De familie Geldof kocht het domein in 1845 en hield het 100 jaar in haar bezit. Zij liet het huis vergroten en een oranjerie en ijskelder bijbouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden een aantal bunkers op het terrein geplaatst. De tuin zelf onderging weinig wijzigingen. Oscar Sprengers kocht het domein in 1947. Hij liet alles verbouwen, vormde de lusttuin om tot een minigolfterrein en maakte van de fontein een zwembad. Een van de bunkers deed zelfs dienst als volière. In 1970 kocht Robertus Gustavus Vyncke-Bovyn het domein en in 1980 nam de Stad Gent het over. Het is nu een dagcentrum met bezigheidshome voor mensen met een mentale handicap. Aangezien de oude gebouwen onvoldoende plaats boden, werd een nieuw complex gebouwd op het aanpalend zuidelijk gelegen terrein.

FLORA EN BEHEER

Sinds de Tweede Wereldoorlog werden in het park weinig onderhoudswerken uitgevoerd. De vegetatie kreeg hierdoor de kans zich op een natuurlijke wijze te ontwikkelen. Enkele grasvelden raakten bebost en de oorspronkelijke patronen vervaagden. U herkent nog de kronkelende padenstructuur in het omringende bosgedeelte. U kunt er ook de ijskelder en de schuilkelders terugvinden tussen de klimop en de verwilderde onderbeplanting. Het is aan de Groendienst om een gepast evenwicht te vinden tussen het behoud van de historische kenmerken van de landschapsstijl, de natuurlijke ontwikkelingen en het huidige gebruik.

KUNSTWERK IN/OUT

In de vroegere moestuin kwam het kunstwerk IN/OUT. Het is een bijzondere serre ontworpen door Neel De Bruycker. Een ander klein weetje: de ijskelder is ingericht als schuilplaats voor vleermuizen.